Rondleiding

 

Er zijn verschillende soorten waroengs. Een waroeng is vaak een stalletje of karretje op wielen. Dat wil niet zeggen dat er mee rond wordt gereden. Een waroeng kan bijvoorbeeld de voorkamer van een huis zijn in een woonwijk, om zo met de verkoop van allerhande een cent erbij te verdienen. Het kan ook een houten hutje zijn.

  Warung Rokok waroeng

Men moet het niet verwarren met een toekang, die enkel 1 product verkoopt, vaak ook met een karretje. Zo heeft de toekang martabak een karretje waarop hij zijn martabak maakt. Zo´n karretje wordt een kaki lima genoemd. Een waroeng kenmerkt zich altijd een bont assortiment.

Dan zijn er nog de venters. Deze gaan echt van deur tot deur met hun handel.

 

 

Wat soorten waroengs zijn er?

-waroeng makan. Deze lijken op kleine restaurants. Goedkope maaltijden voor de gewone man.

-waroeng rokok, voor sigaretten. Deze zijn in een stalletje en hebben naast sigaretten vaak nog een overvloed aan andere producten, zoals frisdrank, broodjes, snoep, snacks, geneesmiddelen, zeep, etcera.

-waroeng tegal, (warteg) voor simpele en goedkope warme maaltijden. Minder luxe en beperkter menu dan de waroeng makan. Vaak te herkennen aan de spandoeken.

-waroeng kopi, voor allerlei dranken en kleine snacks.

-waroeng telpon, (wartel) dit komt overeen met wat wij kennen als een belhuis

-waroeng internet, (warnet) dit is een internetcafe.

wartel warung makan

 

Dit melange aan soorten winkeltjes, karretjes en stalletjes maakt het straatbeeld levendig. Daarbij nog de toekangs en de venters en we hebben het levendige en typerende straatbeeld in Indonesië.

even slapen hangjongere? niet storen

Alhoewel er soms ook een rust van af straalt...

 

 

Om een idee te geven wat er zowel te koop is in de waroeng rokok:

Snacks zoals nootjes en koekjes, drinkwater en frisdrank, kroepoek, snoep, sigaretten, koffiepoeder, zeep, shampoo, tandenborstels,  tandpasta, maandverband, instant noodles, benzine, suiker, bakolie, rijst.

Vaak kenmerken deze producten zich door de kleine verpakkingen. Zo is shampoo te koop in sachets aan een rij die men zo af kan scheuren. Er zit niet meer in dan voor 1 wasbeurt. De suiker gaat per ons, de benzine per liter.

sachets waroeng rokok volgepakt kleine pasar malam

Nog enkele voorbeelden van waroengs.

warung makan toko

 

 

naar de webshop

 


Facebook Twitter Deze website gebruikt cookies.

Copyright by Waroeng.nl